INFORMACIEO ZELENINE
Některé její druhy se využívají i jako koření.
Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například rajče[zdroj?], někdy banán[zdroj?] apod.). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů.
Zelenina se rozděluje do několika skupin:
nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována
Plodová zelenina
Kořenová zelenina
Listová zelenina
Naťová zelenina
Lusková zelenina
Cibulová zelenina
další skupiny
Kořeninová zelenina
Víceletá zelenina
Plodová zelenina
Košťálová zelenina
Sinice a řasy
HoubyNejdůležitější druhy zeleniny
Artyčok
Bambus
Brambory
Brokolice
Celer
Cibule
Cuketa
Cvikla
Černý kořen
Česnek
Dýně
Chřest (špargl)
Kapusta
Kedlubna (kedluben)
Kopr
Křen
Kukuřice setá
Květák (lidově též karfiol)
Libeček
Lilek (baklažán)
Meloun
Mrkev
Okurka
Paprika
Pastinák
Patison
Petržel
Pažitka (lidově též šnitlink, šnitlík)
Pór (pórek)
Rajče
Reveň (rebarbora)
Ředkev
Ředkvička
Salát (locika)
Špenát
Zelí
Ženšen (korejská kuchyně)
GALÉRIA OBRÁZKOV
CENY
DRUH |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
CENA |
0 |
10 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
80 |
90 |
100 |
Informacie
som cerpal z :
www.WIKIPEDIa.org