INFORMACIE

O ZELENINE

Některé její druhy se využívají i jako koření. Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například rajče[zdroj?], někdy banán[zdroj?] apod.). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů.

Zelenina se rozděluje do několika skupin: nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována Plodová zelenina Kořenová zelenina Listová zelenina Naťová zelenina Lusková zelenina Cibulová zelenina další skupiny Kořeninová zelenina Víceletá zelenina Plodová zelenina Košťálová zelenina Sinice a řasy HoubyNejdůležitější druhy zeleniny Artyčok Bambus Brambory Brokolice Celer Cibule Cuketa Cvikla Černý kořen Česnek Dýně Chřest (špargl) Kapusta Kedlubna (kedluben) Kopr Křen Kukuřice setá Květák (lidově též karfiol) Libeček Lilek (baklažán) Meloun Mrkev Okurka Paprika Pastinák Patison Petržel Pažitka (lidově též šnitlink, šnitlík) Pór (pórek) Rajče Reveň (rebarbora) Ředkev Ředkvička Salát (locika) Špenát Zelí Ženšen (korejská kuchyně)

GALÉRIA OBRÁZKOV

tank tank tank

tank tank tank

tank tank tank

CENY
DRUH 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
CENA 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Informacie
som cerpal z :

www.WIKIPEDIa.org